Nejlepší domácí housky (jednoduché)

Nejlepší domácí housky
  • Čas přípravy
    2 hodiny
  • Doba vaření
    15 minut
  • Porce
    12
  • Ready In
    2 hodiny, 15 minut

Houska je druh jemného pečiva oválného tvaru. Housky připravujeme tak, že splétáme několik pruhů těsta jako copánek a vznikne nám pletýnka.

Nejlepší domácí housky (jednoduché) jsou krásně voňavé, křupavé a u nás nikdy dlouho nevydrží. Jelikož jsou housky kynuté, můžeme je dát zamrazit ještě neupečené a kdykoliv máme chuť na domácí pečivo, tak máme tyto výborné housky již připravené v mrazáku a čerstvé pečivo máme během pár minut.

Suroviny – Nejlepší domácí housky (jednoduché)

  • Hladká mouka
  • Mléko
  • Cukr
  • Rozpuštěné máslo
  • Žloutek
  • Droždí sušené
  • Sůl
  • Vejce – na pomazání pečiva
  • Mák, hrubozrnná sůl, semínka – na posyp housek

Postup přípravy – Nejlepší domácí housky (jednoduhé)

  • Nejprve si v menší misce připravíme kvásek – ohřejeme 100ml mléka (aby bylo vlažné), přidáme sušené droždí, lžičku cukru, vše důkladně promícháme a necháme 10 minut odstát.
  • Do větší mísy prosijeme mouku, přidáme žloutek, rozpuštěné máslo, zbylých 200ml mléka, sůl a nakonec připravený kvásek.
  • Vše v míse vařečkou pořádně propracujeme a poté rukou či robotem hněteme dalších 10-15 minut. Hmota musí být hladká a nesmí se lepit. Hněteme dokud nám nevznikne nelepivý bochánek.
  • Hotový bochánek poprášíme moukou a necháme na teplém místě 1 hodinu kynout.
  • Z vykynutého těsta oddělíme 12 stejně velkých kousků. Z každého kousku vytvarujeme 3 válečky, které zaplétáme do copánku.
  • Připravené housky dáváme na plech vyložený pečícím papírem dostatečně daleko od sebe, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 30 minut dokynout. Poté housky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mákem, hrubozrnnou solí či semínky dle chuti.
  • Housky pečeme v předehřáté troubě na 170°C 15 minut nebo dle zvyklosti trouby dozlatova. Po upečení vyndáme housky, přikryjeme utěrkou, necháme vystydnout a poté podáváme.

TIP:

  • Jestliže nemáte dostatek času na kynutí těsta, předehřejte si troubu na 100°C, vypněte ji a těsto Vám tam vykyne za 10 – 15 minut.

Vyzkoušejte také:

Suroviny

Nejlepší domácí housky (jednoduché)

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..