-
Čas přípravy2 hodiny
-
Doba vaření15 minut
-
Porce12
-
Celkový čas2 hodiny, 15 minut
Houska je druh jemného pečiva oválného tvaru. Housky připravujeme tak, že splétáme několik pruhů těsta jako copánek a vznikne nám pletýnka.
Nejlepší domácí housky (jednoduché) jsou krásně voňavé, křupavé a u nás nikdy dlouho nevydrží. Jelikož jsou housky kynuté, můžeme je dát zamrazit ještě neupečené a kdykoliv máme chuť na domácí pečivo, tak máme tyto výborné housky již připravené v mrazáku a čerstvé pečivo máme během pár minut.
Suroviny – Nejlepší domácí housky (jednoduché)
- Hladká mouka
- Mléko
- Cukr
- Rozpuštěné máslo
- Žloutek
- Droždí sušené
- Sůl
- Vejce – na pomazání pečiva
- Mák, hrubozrnná sůl, semínka – na posyp housek
Postup přípravy – Nejlepší domácí housky (jednoduhé)
- Nejprve si v menší misce připravíme kvásek – ohřejeme 100ml mléka (aby bylo vlažné), přidáme sušené droždí, lžičku cukru, vše důkladně promícháme a necháme 10 minut odstát.
- Do větší mísy prosijeme mouku, přidáme žloutek, rozpuštěné máslo, zbylých 200ml mléka, sůl a nakonec připravený kvásek.
- Vše v míse vařečkou pořádně propracujeme a poté rukou či robotem hněteme dalších 10-15 minut. Hmota musí být hladká a nesmí se lepit. Hněteme dokud nám nevznikne nelepivý bochánek.
- Hotový bochánek poprášíme moukou a necháme na teplém místě 1 hodinu kynout.
- Z vykynutého těsta oddělíme 12 stejně velkých kousků. Z každého kousku vytvarujeme 3 válečky, které zaplétáme do copánku.
- Připravené housky dáváme na plech vyložený pečícím papírem dostatečně daleko od sebe, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 30 minut dokynout. Poté housky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mákem, hrubozrnnou solí či semínky dle chuti.
- Housky pečeme v předehřáté troubě na 170°C 15 minut nebo dle zvyklosti trouby dozlatova. Po upečení vyndáme housky, přikryjeme utěrkou, necháme vystydnout a poté podáváme.
TIP:
- Jestliže nemáte dostatek času na kynutí těsta, předehřejte si troubu na 100°C, vypněte ji a těsto Vám tam vykyne za 10 – 15 minut.
Vyzkoušejte také:
Ingredients
Nejlepší domácí housky (jednoduché)
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review